Som Tum

Är du sugen på en het och syrlig sallad, Som Tum, eller Som Tam, är precis detta. I basen har du omogen papaya och på detta bygger du på med ingredienserna som ger en härlig thailändsk sallad för alla årstider. Vad ska du göra om du inte har tillgång till grön papaya?

Inga problem! Det går lika bra att göra Som Tam sallad med grön mango, zucchini, äpple eller gurka i botten.

Ingredienser

1-2 omogna gröna papayor

1 kruka koriander

1 kruka mynta

2 dl rostade jordnötter

4 vitlöksklyftor

1 röd färsk chili utan kärnor

Saften från 2 lime frukter

1 matsked råsocker

1 msk fisksås

Blad från isbergssallad

2 dl strimlat kål

1 morot strimlad

 

Mortla vitlök och blanda ihop med limesaft, socker, fisksås och kryddor. Det här är dressingen som du kommer att strö över de andra ingredienserna som du strimlar. Salladsbladen lägger du som en bädd på tallriken under Som Tam salladen. Dekorera med jordnötterna.

Det fina med Som Tam är att du kan experimentera och utöka med ingredienser som du tycker om. Om du vill ha en vegan-version av salladen kan du utesluta fisksåsen.

Leave a Comment