Thailändsk kikärtsgryta med kokosmjölk, snabbt och enkelt!

Kikärtsgryta med kokosmjölk är en thailändsk delikatess som passar oss svenskar perfekt då vi älskar kikärtor minst lika mycket som thailändare gör. Om du vill ha något som är lite mer lent och runt i smaken än Pa Pa Thai och som dessutom är vegetariskt är detta ett bra val!

Med sin robusta smak och krämiga konsistens kommer denna krämiga veganska gryta säkerligen att bli en hit hos alla som slår sig ner vid bordet. Kikärtsgrytan är inte bara utsökt, den är också en säker väg till olika hälsofördelar som kan hjälpa dig att må som bäst. Den påminner en hel del om vegetarisk gryta med kokosmjölk men är utan tofu och med kikärter.

kikärtsgryta
En läcker kikärtsgryta går alltid hem!

Här får du grundrecept på kikärtsgryta i thailändsk stil. Du kan mixtra lite med ingredienser enligt eget tycke för att hitta den rätta smaken för dig och dina middagsgäster!

Vad du behöver för att laga kikärtsgryta med kokosmjölk

För att göra kikärtsgryta med kokosmjölk, finns det några viktiga ingredienser som du behöver. Dessa inkluderar kikärter, kokosmjölk, currypulver om du vill ha kikärtsgryta curry, lök, vitlök, ingefära, tomater och salt.

Du behöver också lite olja för matlagning och några andra kryddor om så önskas. Här kan du välja avokadoolja eller kanske kokosolja om du helst undviker att laga mat med fröoljor.

Ingredienser för 8 portioner kikärtsgryta:

– 2 burkar kikärter

– 1 burk kokosmjölk

– 1 lök

– 2 vitlöksklyftor

– 1 tsk malen spiskummin

– 1 tsk mald koriander

– 1 tsk mald gurkmeja

– 1 tsk mald ingefära

– 1 tesked salt

– 1/3 kopp tomatpuré

– 1/4 kopp grönsaksbuljong

– 1 tesked socker (valfritt)

– 1 tsk chilipulver

– 1/2 tsk cayennepeppar

– 1/2 tesked garam masala

– 1/4 kopp hackad koriander

– 1/4 kopp hackad persilja

– Saft av 1/2 citron eller lime

För att det ska bli kikärtsgryta curry kan du lägga till 2-3 teskedar curry. Men det går också bra utan.

kokosnöt
Kokosnöten ger en härlig mjuk smak och är också nyttig för dig!

Så lagar du kikärtsgrytan

När du har samlat ihop alla ingredienser kan du börja laga din kikärtscurrygrytan med kokosmjölk i en större kastrull. En femliters kastrull kan passa bra. Börja med att hetta upp lite olja i kastrullen på medelvärme. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och koka tills det doftar härligt.

Tillsätt sedan currypulvret om det ska vara kikärtsgryta curry och koka i några minuter tills kryddorna doftar underbart. Välj rätt currysort för att få rätt smak!

Tillsätt kikärtorna, tomaterna och kokosmjölken i grytan och rör om. Koka upp blandningen, sänk värmen och låt sjuda i cirka 20 minuter. Tillsätt lite salt och andra kryddor som du gillar. Koka ytterligare 5-10 minuter tills grytan är tjock och krämig.

torra kikärtor
Om du vill använda torra kikärtor ska du lägga dem i blöt över natten och sedan koka 2-3 timmar innan du lägger till din kikärtsgryta.

Servering av kikärtsgryta

Kikärtsgryta med kokosmjölk serveras bäst varm. Du kan servera den med ångat ris eller naan-bröd. Det passar bra med djupa skålar eller djupa tallrikar. Du kan toppa grytan med lite färska örter och en skiva lime för extra smak och synens skull.

En kikärtscurry eller kikärtsgryta med kokosmjölk utan curry kan serveras med vitt vin, öl eller varför inte en kopp chai-te eller grönt te. Men det går också lika bra att enbart ställa en kanna vatten på bordet för att inte spä ut smaken med någon form av dryck.

kikärtsgryta med lime
Servera din kikärtsgryta i vacker skål och med en skiva lime!

Hälsofördelar du får med kikärtsgryta med kokosmjölk

Kikärtsgryta med kokosmjölk är en underbar rätt för den som letar efter ett hälsosamt måltidsalternativ till rätter med eller utan kött. Denna veganska gryta är full av växtbaserade proteiner, vitaminer, mineraler och fibrer.

kikärtor i skål
Det är väldigt nyttigt och gott med kikärtor

Kikärterna ger en källa till växtbaserat protein som är nödvändigt för att upprätthålla friska muskler och ben. Kokosmjölken ger också hälsosamma fetter och vitaminer som är viktiga för den allmänna hälsan.

Du kan också må bra av dofterna från kryddor. Det finns forskning som visar att naturliga dofter kan ge hälsofördelar som att verka stressreducerande. En riktigt god anledning till att laga kikärtsgryta med curry eller utan ikväll!

Här är en bra video som visar hur du gör: